16 Eylül 2011 Cuma

Başlıksız Yazı

 Başarısızlık nedir diye soran olursa bana ki niye sorsun durup dururken?.. Hadi oldu diyelim sordu. Gerçi hiçbir insan birine durduk yere yanına usulca yaklaşıp;
 - Başarısızlık nedir hemşerim? demez. Dememeli de zaten. Gerçekten çok saçma oluyor.
 Bu yazı başarısızlık üzerine yazılacakken gereksiz yere yazarın sapıtması sonucu yazılamamıştır. Daha doğrusu yazar burada kelime oyunları yaparak paragraf oluşturmaya, yazısını tamamlamaya çalışıyor da olabilir. Ben demiyorum bunu yazıyı anlatan diyor. Yazıyı niye birisi anlatıyor ki? Zaten ben yazıyorum, siz de okuyorsunuz? Okuyorsunuz diye tahmin ediyorum. Yani fazla okunduğunu zannetmiyorum da işte.
 Neden bahsediyorduk? Neyden bahsetmiyorduk desem daha doğru olabilir yazımı anlamaya çalışan arkadaşım. Kafamı kaldırıyorum ilk cümlemin ilk iki kelimesini yan yana getirip tekrar tekrar okuyorum usanmadan. Çünkü yazmak isteyen ileride kalemiyle para kazanmak isteyen bir insan hiç durmadan okumalı. Okumalı! Çünkü artık piyasa okumayı sevmeyen mizah yazarı olmaya çalışan gençlerle dolu.
 Mizah dergilerimizden en çok tiraj alanını yakından takip eden bir arkadaşıma zamanında şu soruyu yöneltmiştim:
 - Şu yazarın bu haftaki yazısını okudun mu?
 - Ben onu okumuyorum. Çok uzun yazıyor.
 - Hassiktirrr!
 Aradan birkaç gün geçmeden bana şöyle bir teklifle geldi ben yani mizah dergilerindeki en uzun yazıları bile sıkılmadan okuyana adama.
 - Ağbi şöyle bir yazı yazdım. Bir okur musun? Sonra da eleştirir misin?
  Hem okuyup hem eleştirebilme yeteneğine sahibim dedim ve okudum. Tespit içinde bırakan çizerin karikatürlerinin balonlarından yazı oluşturmuş hem okumayan hem araklayan hem de yazma heveslisi. Ben bu konuda bir yorum yapamayacağımı, bu işin çok büyük ustaları var onlara mail yoluyla ulaşabileceğini söyledim. O da bana neden o zaman okumak istedin diyemedi. Hemen verirdim keyif kahya katıklı cümleyi cevap olarak.
 Başarısızlık nedir? Olmadı. Geri dönmek istiyorum okuma sevmeyen mizah dergisi,gazete,kitap okurlarına. Dediğim gibi bunların birde yazmaya meraklısı var. En fenası onlar. Yazar olmak isteyen biri bol bol okumalı. Eline geçen her kitabı her metini okumalı. Yazarın sağcı olması solcu olması yabancı olması türk olması ikinci planda olmalı. Hepsi okunacak ki kendi yolunu çizebilesin. Bu yolu isteyen sulu boya ile çizebilir isteyen kurukalemle isteyen kurşun kalemle. Orası size kalmış.
 Özgünlüğü yakalamak ancak çok okuyarak gerçekleşir. Bu cümlem ile üniversiteye hazırlık aşamasında çözdüğümüz dil ve anlatım sorularını aklıma getirdim. Bu cümledeki anlam aşağıdakilerden hangisiyle uyuşmaktadır? Siz aşağıdakileri bekliyorsanız ki beklemezsiniz ki beklemeyin zaten. Ben sadece anılarımı canlandırıyorum. Çok okuduktan sonra kendinize bir Usta seçin. İlla ki o usta ile iletişim kurmanız gerekmez. O Ustadan çok şey öğrenebilirsiniz kitaplarını okuyarak. Çizgi alanında ustalaşmak isteyen karikatürlerini okuyarak. Hani sadece şu FACEBOOK'ta en çok paylaşılan tırt çizerlerden bahsetmiyorum.
Bir de bu çıktı meydana. Hayatı boyunca bir mizah dergisi almamış insanlar tek karelik karikatürlerle günlük mizah aşısını yaptırıyor.  Bu aynen hayatı boyunca kitap okumamış birinin bu satırları okuması gibi. Zaten bu satırların okunup okunmayacağından emin değilim. Çünkü yazı çok değişik yerlere gitti. Oysa ben sadece başarısızlığı sorgulayacaktım gayet polis kıvamında.
 Yani bu yazıda bir çok ana düşüncenin bulunması benim tamamen uykusuzluğun etkisiyle plan yapamamamdan kaynaklı.
 Usta demiştim ya. Ben de bir Ustanın sözüyle bitirmek istiyorum bu yazının içindeki ana fikirlerden sadece birini pekiştirmek için.
  Hiç kitap okumayan birinin, hayatının sonunda kitap sayfası olan ağaçtan ne farkı var, kımıldayan canlı olarak? Ferhan Şensoy - EŞEĞİN FİKRİ (Bilgi YAYINEVİ)
 Harbiden nedir başarısızlık? Bu yazı olabilir?...

2 yorum :

  1. Fikirlerinize aynen katılıyorum düşüncelerime tercüman olmuşsunuz bu günlerde anlattığınız konu gerçekleşiyor.Açıkcası yazar olmak için, kitap yazmak için hangi yazarlardan okumaya başlamalıyım diye arıyordum yazınızı okudum başarılı bir konuya değinmiş ve anlatmışsınız.Şahsen kitap okuma konusunda bir çılgınım daha doğrusu okumak her şeyi okumak içmek her hücreme kadar okuduğumu kavramak yeni bir söz yeni bir anlam öğrenmek heyecanlandırıcı geliyor bana her neyse okumak ile ilgili duygularımı anlatmaya kalksam çok uzun bir hikaye ...Ustalar konusuna gelince bu iyi bir fikir sayamadığım asla saymaya gerek duymadığım kadar çok kitap okudum ve yeterli değil şimdi dünyadaki en iyi yazarların yazmakta usta olanların kitaplarını okumaya karar verdim bu yüzden bu arayış içersindeyim.Evet okumak tutkum ve bir yerden sonra içimde tutamadığım heycan kıpırtısı her okuduğumda yazmak yazmak yazmak içimde tuttuğum o heyecanı en güzel en anlamlı biçimde kelimelere dökmek yazdıklarımı okuyanlara da hissettirmek istiyorum.Böyle işte ...

    YanıtlaSil
  2. Bu güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum. basit bir blog yazarı olarak size önerebileceğim tek şey sizin de blogger olarak aramıza katılmanız olacaktır. Eğer bir blog sayfası açarsanız buradan bildirirseniz takip etme şansım olabilir. tekrar teşekkür eder,saygıyla selamlarım.

    YanıtlaSil